Cum să rămâi în echilibru emoțional pe timp de epidemie de coronavirus COVID-19

#stamacasa

Epidemia de coronavirus evoluează rapid în lume și mai nou și în România, iar autorităţile iau măsuri cât mai drastice şi este posibil să ne invadeze frica din ce în ce mai mult.

Frica este un răspuns evolutiv normal, care apare atunci când există o amenințare. Indiferent dacă amenințarea este emoțională, socială sau fizică, acest răspuns depinde de o interacțiune complexă între „creierul nostru” primitiv (sistemul limbic) și creierul nostru cognitiv (neo-cortexul). Acestea lucrează în mod concertat pentru a evalua și a răspunde amenințărilor.

Odată identificată o amenințare, poate fi declanșat un răspuns de tip „luptă sau fugi”. Acesta este răspunsul biologic al organismului la frică și implică inundarea cu adrenalină în încercarea de a ne asigura că putem reuși să scăpăm sau să învingem orice amenințare. Răspunsul produce o serie de simptome fizice intense – palpitații, transpirație, amețeli și dificultăți de respirație – care sunt concepute pentru a ne face să fugim mai repede și să luptăm mai bine.

În momentele de stres și anxietate, cum se întâmplă acum cu răspândirea coronavirusului, suntem deseori predispuși să adoptăm strategii care par a ne ajuta, dar se dovedesc contraproductive. De exemplu, este posibil să căutaţi pe Google care sunt simptomele coronavirusului în încercarea de a vă calma, chiar dacă este puțin probabil să vă facă să vă simțiți mai bine. Atunci când strategiile noastre de reducere a stresului ne cresc anxietatea, este timpul să facem un pas înapoi și să ne întrebăm dacă putem face altceva mai util.

Limitaţi expunerea la media și rămâneți conectaţi la sursele prin care oficialităţile comunică

Poate fi tentant să verificăm tot timpul actualizările pe social media, dar verificarea de mai multe ori pe zi ne poate menține într-o stare de alertă şi anxietate crescute. Atunci transmitem cu ușurință acel tip de anxietate exagerată copiilor și celor din jurul nostru. Concentrarea pe gânduri și predicții catastrofale, în special care vin din social media, pot alimenta sentimentul de panică. Rămâneţi informaţi din surse credibile.

Reduceți anxietatea prin diminuarea riscului

Nu vă simțiți prost sau rușinați să luați măsuri rezonabile. De exemplu, urmați sfaturile de siguranță cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor; staţi acasă dacă nu vă simțiţi bine; dormiţi suficient și aveti grijă de sistemul vostru imunitar. Pregătirea unui plan pentru viitor, precum minimizarea expunerii la mulțimi, poate ajuta la reducerea anxietății.

Aveţi grijă de voi

In perioade solicitante ca acestea, este important să faceţi următoarele lucruri:

  • Mențineți-vă rutinele normale, evitând spaţiile aglomerate
  • Conectați-vă cu familia și prietenii, păstrând recomandările de siguranţă
  • Mâncaţi sănătos si beţi multă apă
  • Rămâneţi activi, chiar dacă staţi acasă (dansaţi sau faceţi curat în dulap)
  • Odihniţi-vă, pentru că teama este percepută mai slab atunci când dormim suficient
  • Faceți activități plăcute (citiţi o carte pe care o asteptaţi demult, gătiţi o reţetă nouă, urmăriţi un serial captivant, învăţaţi o coregrafie de pe TikTok sau concepeţi una 😉)
  • Utilizați abilități de gestionare a stresului, cum ar fi exerciții de mindfulness.

Există lucruri pe care nu le putem controla, cum ar fi coronavirusul, dar fiecare dintre noi poate face alegerea de a rămâne într-un echilibru emoţional.

Dacă eşti îngrijorat în legatură cu epidemia de coronavirus şi doreşti să vorbeşti cu un psiholog, specialiştii Clinicii de fericire îţi stau la dispoziție în mod gratuit și pot fi contactați la nr. de tel.: 0735 545 000.😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *