Cum alegem apa pe care o consumam?

apaPana acum cativa ani, nu dadeam prea mare importanta acestui subiect, dar dupa o informare amanuntita asupra unui stil de viata sanatos si a rolului pe care apa il joaca pentru sanatate, mi-am schimbat obiceiurile si am inteles care este apa cea mai buna pentru consum. De aceea, imi doresc sa impartasesc aceasta informatie si cu voi.

Din pacate, apa de la robinet este cea mai nociva pentru organism, din cauza continutului foarte mare de nitrati si nitriti, care sunt peste limita normala admisa..si atunci nu ne ramane decat sa cumparam apa de la magazin, dar vine intrebarea: Cum alegem apa, care este cea mai buna pentru sanatatea noastra? Ei bine, asta era si intrebarea mea pana sa aflu ca cea mai sanatoasa apa este cea alcalina, mai precis cea cu pH-ul cat mai ridicat (peste 7). Cu cat pH-ul apei este mai mare, cu atat apa este mai buna si mai sanatoasa pentru organism.

PH-ul este de 3 feluri: acid (atunci cand este sub 6) neutru (adica 7) si alcalin (intre 7 si 14). In interiorul corpului uman, pH-ul poate sa varieze in functie de organ, iar specialistii sustin ca nici nu trebuie sa fie acelasi peste tot.

La nivelul stomacului, pH-ul are valori intre 1,35 si 3,5, deci este un mediu acid, optim pentru a permite digestia alimentelor.

Sangele in schimb trebuie sa fie, in mod normal, usor alcalin. Valorile pH-ului sangelui ar trebui sa varieze intre 7,35 si 7,45.

Urina, de exemplu, este acida. Aceasta ar trebui sa aiba un pH intre 5,5 si 6,5.

Ph-ul salivei este si el un indicator asupra starii de sanatate a unei persoane, iar valorile normale ar trebui sa fie cuprinse intre 6,2 şi 6,4. 

Se masoara dimineata, imediat dupa trezire pentru ca pe parcursul zilei poate varia in functie de alimentele consumate.

Prin urmare, excesul de produse acide consumate pot schimba pH normal al organismului, de aceea pentru a-l alcaliniza avem nevoie de cat mai multa apa alcalina si alimente naturale (verzi, crude), care sunt, de asemenea, alcaline.

Cele mai importante beneficii ale apei alcaline sunt urmatoarele:

  • detoxifica organismul;
  • il hidrateaza;
  • oxigeneaza corpul;
  • echilibreaza ph-ul organismului;
  • intareste sistemul imunitar, ajutandu-l sa lupte impotriva bolilor.

Ce apa alcalina recomand eu? Perla Moldovei consider ca este cea mai buna apa natural alcalina din Romania in prezent, avand un Ph de 8,8. Unde poate fi gasita? Iata aici o lista cu magazinele de unde o puteti achizitiona.

Atunci cand nu gasesc Perla Moldovei, urmatoarea pe lista mea de cumparaturi este Azuga – apa alcalina cu Ph de 8,24. In general, toate apele cu Ph peste 7 sunt bune pentru consum (dar eu le prefer mai mult pe cele 2).

Apa este foarte importanta pentru organism de aceea este necesar sa consumam cel putin 2 litri pe zi. Consumand apa alcalina la timpul potrivit ajutam la maximizarea efectelor ei asupra corpului uman, astfel:

  • 2 pahare de apa dimineata pe stomacul gol activeaza organele interne;
  • un pahar de apa cu 30 de minute inainte de masa de pranz ajuta la digestie;
  • un pahar de apa inainte de a face baie previne cresterea tensiunii arteriale;
  • un pahar de apa inainte de culcare previne atacul cardiac.

Aveti grija de sanatatea voastra si consumati numai apa natural alcalina!

17 Replies to “Cum alegem apa pe care o consumam?”

  1. Stefan

    Am gasit intamplator blogul asta, cautand mai multe informatii despre apa naturala alcalina.
    Povestea mea, pe scurt e urmatoarea: am acid la stomac constant si reflux esofagian.
    Problemele mele s-au rezolvat intamplator, in urma cu ceva timp, cand am mers la o cabana si am vrut sa cumpar apa plata. Intamplator, nu am gasit decat apa plata Aquavia cu ph 9 si ceva.
    Am baut 4 zile cat am stat la cabana, apa asta. Ce pot sa spun este ca din a 3-a zi, stomacul nu m-a mai deranjat iar refluxul a disparut dupa o saptamana. Daca nu o traiam pe pielea mea, nu credeam. Acum oscilez intre Aquavia si Azuga, ambele alcaline. La gust imi place mai mult Aquavia, dar posibil din cazua obisnuintei.
    Oricum, recomand apa alcalina.

    Reply
  2. daniel d

    Buna ziua, Nu vreau sa fac reclama la nici o apa dar ce parere aveti despre aquavia cu ph peste 9?
    Muultumesc anticipat (repet daca suna a reclama stergeti comentariul) 🙂

    Reply
    • Admin Raluca Post author

      Buna ziua! Pana in acest moment nu ma pot exprima legat de Aquavia. Nu am incercat-o inca, dar ceea ce nu prea mi se pare ok este ca nu am gasit intreaga compozitie chimica a acestei ape, ci doar PH-ul si reziduu sec (astea sunt foarte ok, dar concentratia de calciu, sodiu, floururi, nitrati, nitriti…si astea sunt importante..eu nu le-am gasit pe net, desi am cautat). Dupa ce ma voi informa mai mult voi reveni cu o parere.

      Reply
      • Mihaela I. A.

        Buna ziua! Aveti cumva un feedback referitor la intrebarea legata de Aquavia?
        As vrea sa stiu daca ati testat-o si daca vi se pare in regula. Multumesc

        Reply
    • Valentin

      O mizerie comerciala. In primul rand, apa odata ajunsa in organism o sa aiba un impact probabil negativ, deoarece in cantitati mari poate modifica aciditatea stomacului, in al doilea rand, apa aceasta nu este minerala, clasificarea ei fiind medie, peste ea fiind apa minerala si apa oligominerala. Apa de izvor vine imediat dupa apa de la robinet, iar aici ma refer la mineralele pe care le contine apa.

      Reply
  3. Robertina

    Eu nu contest beneficiile apei alcaline, dar as avea doua precizari: exista contraindicatii in cazul in care consumati proteine, in special carne, intrucat reduce mediul acid necesar digestiei si, din acelasi motiv, ar fi indicat sa nu consumati cu o jumatate de ora inainte sau dupa masa sau in timpul mesei. Si a doua precizare este legata de conditiile de depozitare a apei in general, in Romania. Din pacate, apa este imbuteliata in plastic, care oricum e nociv si ca si cand n ar fi suficient, este depozitata in en-gross uri, de regula afara (voluminoase) unde trec prin procese de inghet/dezghet sau temperaturi de 40 grade, si accelerand astfel descompunerea compusilor toxici din plastic in continutul apei. Astfel si cea mai „sanatoasa” marca devine toxica.

    Reply
    • Admin Raluca Post author

      Probabil aveti dreptate, insa cred ca este mult mai sanatoasa decat apa de la robinet.

      Reply
    • Admin Raluca Post author

      Apa Perla Moldovei este o apă oligominerală natural alcalină, având pH-ul cu valoarea 8,8; nitriţi: sub 0,001 mg/l (limita maximă de admisibilitate pentru consumatori este de 0,5 mg/l); nitraţi: sub 0,6 mg/l (limita maximă de admisibilitate pentru consumatori este de 50 mg/l). Alcalinitatea este dată de tulpina bicarbonatului de sodiu (NaHCO3) care se găseşte natural în această apă rară. Extrasă de la 210m adâncime, apa Perla Moldovei nu este supusă niciunui proces care să-i modifice compoziţia chimică sau alcalinitatea, fiind îmbuteliată în aceeaşi stare în care se găseşte şi în adâncuri.

      Deci, eu zic ca este buna pentru prepararea formulei de lapte pentru sugari.

      Reply
      • Robertina

        E bn ca ai incredere. Eu nu, de cand un producator din voluntari, care, de asemenea, isi facuse izvor in curte la 200 m sustinea ca vinde apa plata de super calitate. De precizat ca proprietarul avea o pozitie f importanta in societate si obtinea cu usurinta avizele de testare, producere si comercializare. Le obtinea romaneste, fara produs, doar pe hartie. Dupa o perioada, pb in urma unor „conflicte de interese” i s a interzis sa mai produca fiind dovedit ca marca aceea era apa obisnuita.

        Reply
  4. GABRIELA-ELENA COTARTA

    Felicitari, Raluca!
    Am sa intru de cate ori pot si aici sa te citesc, sunt interesante articolele… Ada=Adriana, te pup!

    Reply
  5. Ada

    ( EXTRAS DINTR-UN ARTICOL PRIMIT PE MAIL )
    2. BICARBONATUL DE SODIU – Cunosc gustul bicarbonatului de sodiu, dizolvat in lapte, din copilarie! Si azi Tratamentul acesta este foarte eficace contra tusei. La un pahar de lapte se pune 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. Laptele se bea fierbinte inainte de culcare. – Persoanele care nu suporta laptele folosesc solutie de bicarbonat de sodiu in apa -1 lingura de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa. – Nimic nu ajuta mai bine la tratarea durerilor de gat decat clatirea cu solutie de bicarbonat de sodiu (gargara) – 2 lingurite la 1 pahar de apa calda. Bicarbonatul de sodiu umezeste mucoasa gatului. Clatirile se efectueaza de 5-6 ori pe zi. – Contra guturaiului, solutia de bicarbonat de sodiu se foloseste sub forma de picaturi pentru nas. Daca va curge nasul abundent, efectuati spalaturi nazale – picurati in nas cateva pipete de solutie si peste un niinut curatati nasul. Procedura se repeta de 2-3 ori pe zi. – Contra conjunctivitei se spala ochii cu solutie de bicarbonat de sodiu. Dar sa tineti minte ca nu se poate sa folositi acelasi tampon de vata de 2 ori. – Care bolnav de ulcer nu a apelat la bicarbonatul de sodiu ca sa scape de dureri? Bicarbonatul neutralizeaza surplusul de acid din stomac. Iata de ce bicarbonatul a servit drept leac contra ulcerului multi ani. Dar folosirea lui prea des da un efect invers: se mareste cantitatea acidului secretat in stomac. Mai mult decat atat, la interactiunea bicarbonatului cu acidul se degaja bioxid de carbon, care bombardeaza peretii subtiati ai stomacului, ducand la alte ulceratii. Este de dorit sa utilizati bicarbonat de sodiu cat mai rar, doar cand nu aveti alte medicamente la dispozitie. – Bicarbonatul de sodiu se foloseste in medicina ca substanta antiaritmica. Un atac de cord se poate opri administrand 1/2 lingurita de bicarbonat. – Bicarbonatul ajuta la hipertonie datorita faptului ca activeaza eliminarea intensiva a lichidului si sarurilor din organism si scade tensiunea arteriala. 1/2 lingurita de bicarbonat consumata impreuna cu medicamentele da posibilitatea micsorarii dozei acestora. – Bicarbonatul de sodiu este un mijloc eficace contra raului de automobil. Este important sa nu uitati sa luati la drum praful de bicarbonat. – Bicarbonatul de sodiu este mijlocul de prim ajutor in caz de traumatisme grave, cu pierdere mare de sange, la intoxicatii care sunt insotite de voma si diaree, la febra indelungata cu transpiratie abundenta. Pentru restabilirea pierderii lichidului din organism se prepara solutie de bicarbonat de sodiu si sare. Reteta este simpla : 1/2 lingurita de bicarbonat si 1 lingurita de sare la 1 litru de apa foarte calda. Se bea cate 1 lingura la fiecare 5 minute. – Au nevoie de bicarbonat de sodiu si bolnavii cu panaritiu -inflamarea cu puroi a degetului. incepeti Tratamentul imediat ce simtiti durere pulsanta. Pregatiti o solutie de 2 linguri de bicarbonat la 1/2 litru de apa fierbinte, in care tineti degetul timp de 20 minute. Repetati procedura de 3 ori pe zi si infectia va disparea repede.. – Clatirea cavitatii bucale cu bicarbonat de sodiu ajuta contra durerilor de dinti. Este deosebit de eficace contra inflamarii periostului. Clatiti gura de 5-6 ori pe zi, astfel puteti evita interventia chirurgicala.. – Bicarbonatul de sodiu este si substanta cosmetica. Dati sapunul prin razatoare si amestecati-1 cu bicarbonat. Spalati fata cu un tampon de vata muiat in amestec, de 2 ori pe saptamana. Curata pielea de acnee si de celulele moarte, deschizand porii.
    3. – Bicarbonatul poate inlocui pasta de dinti, pentru inalbire. Muiati un tampon de vata in bicarbonat de sodiu si stergeti dintii pana ce petele galbene vor disparea. Rezultatul se vede chiar si dupa o singura spalare. – Bicarbonatul de sodiu nu opreste eliminarea transpiratiei, dar neutralizeaza acizii ei. Dupa cum se stie, in unii acizi din sudoare se dezvolta bacterii care dau transpiratiei un miros neplacut Vara, sau inainte de antrenamentele sportive e bine sa stergeti regiunea axilara cu un tampon de vata, muiat in solutie de bicarbonat de sodiu, si mirosul neplacut nu va mai aparea toata ziua. – Solutia de bicarbonat de sodiu preparata dintr-o 1/2 lingurita la 1 pahar de apa, ne va ajuta sa ne tratam de intepaturile insectelor. Daca ungem locul intepat de cateva ori pe zi, inflamatia dispare. Mai mult, bicarbonatul nu da voie microbilor sa patrunda in rana. – Dupa o zi de lucru putem trata picioarele obosite si umflate cu o solutie din 10 litri de apa si 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Dupa 15 minute de odihna placuta, cu picioarele in solutia calda, veti putea dansa toata noaptea. – 90% din bacterii si pesticide raman pe legumele si fructele spalate cu apa de la robinet. Daca in apa se adauga bicarbonat de sodiu sau suc de lamaie, legumele si fructele se spala mult mai bine. – Daca aveti negi, trebuie sa-i ungeti cu pasta din bicarbonat cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi si sa aplicati un pansament. – Pentru gusa adenomatoasa e bine sa mestecati paine de secara astfel ca ea sa fie bine inmuiata cu saliva. Se face din ea o turtita, se presara cu bicarbonat de sodiu, se pune pe gat si se panseaza. Se bea infuzie din boabe de boz tufar -1 lingurita de boabe la un pahar de apa fierbinte. Se bea cate 1/3 pahar de 3 ori pe zi. Se urmeaza Tratamentul pana cand se obtine rezultatul dorit. Din boabe de boz se poate fierbe dulceata si se poate folosi la Tratament. – Pentru pinten osos: la 3 litri de apa calduta se pun 500 g de bicarbonat de sodiu. Se „oparesc” picioarele, turnand apa fierbinte de cateva ori, timp de 30 minute. Apoi se pun picioarele pe un rolator de lemn cu spini si se rotesc rolele acestuia cu piciorul, schimband picioarele din timp in timp. Se repeta la 2-3 zile. – Contra radiculitei si bolilor articulatiilor: intr-o cana de apa fierbinte se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu. Se inmoaie in aceasta solutie un servetel de bumbac de marimea locului bolnav si se scurge putin. O parte a servetelului se sapuneste cu sapun de rufe si se stropeste cu petrol lampant (gaz). Locul bolnav se unge cu grasime si se acopera cu servetelul. Se panseaza cu o basma de lana, si se inveleste cald. Se sta asa cat se poate de mult. Se repeta de cateva ori, functie de starea bolnavului.

    Reply
    • Admin Raluca Post author

      Multumesc! Asa este, apa alcalina se poate prepara si acasa cu bicarbonat, dar si cu zeama de lamaie, din ce am mai auzit! 😉

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *