Zaharul pe care il folosim (in exces) in alimentatie poate avea efecte negative pe termen lung.
Printre cele mai nocive consecinte ale consumului de zahar sunt:
- inhibarea activitatii sistemului imunitar si scaderea reactiei de aparare a organismului la infectii;
- dezechilibrarea raportului mineralelor din organism;
- cresterea rapida a secretiei de adrenalina;
- cresterea semnificativa a nivelului colesterolului total din organism, a trigliceridelor, o crestere a LDL colesterolului (colesterolul asa numit „rau”) si o scadere a HDL colesterolului ( asa numitul colesterol „bun”);
- cresterea nivelului glicemiei, etc.
De aceea, pentru a diminua consumul de zahar nu alegeti indulcitorii artificiali, precum zaharina, ci optati pentru cei din sursa naturala.
Indulcitorii din sursa naturala pe care eu ii recomand in alimentatie sunt: Xylitolul si Stevia.
Originara din America de Sud, Stevia este o planta cunoscuta de mii de ani. Din cele mai vechi timpuri planta este uscata si transformata in pudra, apoi utilizata pentru indulcirea bauturilor si preparatelor. Puterea sa de indulcire foarte ridicata (de 300 de ori mai mare decat a zaharului), face din Stevia primul indulcitor intens din lumea vegetala.
Inlocuirea zilnica in alimentatie a zaharului cu un indulcitor cu extrase de Stevia are drept efect o curba glicemica inferioara celei determinate de consumul de zahar, in cadrul aceluiasi tip de alimentatie.
Indulcitorul vegetal de la Gerble, cu noul extras de Stevia (glicozide derivate din steviol) este usor de dozat si va ajuta sa limitati aportul de zaharuri si calorii de-a lungul intregii zile.
1 lingurita de Stevia (2 calorii) = 1 lingurita de zahar (20 calorii)
Xylitolul sau zaharul din mesteacan este un indulcitor natural, ce se gaseste in coaja mesteacanului, dar si in diferite fructe si legume si poate inlocui cu succes zaharul din alimentatie.
Xylitolul este originar din China si nu provine din materii prime modificate genetic, nu contine gluten, lactoza sau alti posibili alergeni.
Are valoarea energetica mai mica decat zaharul, numai 2,4 Kcal/g si puterea de indulcire egala cu acesta.
Xylitolul este stabil la coacere, fierbere sau congelare, se dizolva usor in toate mancarurile si bauturile si se recomanda la prepararea alimentelor, la indulcirea bauturilor, prajiturilor, deserturilor, preparatelor calde sau reci, lichiorurilor, compoturilor, etc.
Consumul de alimente sau bauturi care contin Xylitol in loc de zahar determina diminuarea cresterii nivelului de glucoza in sange dupa consum, comparativ cu alimentele sau bauturilre care contin zahar si contribuie la mentinerea mineralizarii dintilor.
Atentionari:
- Xylitolul nu se framanta si nu este potrivit pentru prepararea alimentelor ce contin drojdie;
- nu se caramelizeaza;
- nu se recomanda folosirea lui in hrana animalelor de casa si in special a cainilor, deoarece nu il pot digera;
- consumul excesiv de Xylitol poate avea efect laxativ.
Atat Stevia, cat si Xylitolul se gasesc in magazine la raionul de produse Bio. Chiar daca au un pret putin mai mare (intre 15 si 20 lei) acesti indulcitori din sursa naturala se pot folosi de catre oricine (mai putin copii), mai ales de catre diabetici si cei care tin diete alcaline (despre acest tip de dieta benefica organismului, va voi povesti intr-un articol viitor).
Eu am folosit pe rand ambii aditivi naturali, dar consider ca Xylitolul este cel mai bun si are un gust mult mai placut si mai asemanator cu cel al zaharului, decat Stevia.
Sper ca v-am fost de folos!
Voi ce indulcitori ati folosit pana acum? Astept si sfaturile voastre!
Pingback: Cappuccino italienesc – reteta homemade – Sfaturile Ralucai
Se spune asa: cea mai buna leguma este ..porcul! Cel mai bun indulcitor natural de cand lumea si pamantul este mierea si apoi zaharul. Conditia: sa fi sanatos !