Zahar vanilat vs. zahar vanilinat. Ce alegem?

zahar-vanilat-zahar-vanilinatV-ati pus pana acum problema diferentei dintre zaharul vanilat si zaharul vanilinat care se gaseste acum pe piata? Daca raspunsul este nu, atunci aflati de la mine.

In primul rand vreau sa va spun ca zaharul vanilat si cel vanilinat nu este unul si acelasi produs. De aceea va sfatuiesc ca atunci cand mergeti la cumparaturi sa fiti foarte atenti la ceea ce cumparati, caci doar primul dintre ele, si anume zaharul vanilat, este un produs ok si sanatos, pe cand celalalat (zaharul vanilinat) este un produs artificial si de evitat.

De cand ma stiu mama folosea intotdeauna zahar vanilat la prajituri, dar dupa Revolutie a aparut pe piata si termenul de zaharul vanilinat si mult timp lumea a fost derutata si le-a incurcat, crezand ca este unul si acelasi produs. In realitate nu este deloc asa! Zaharul vanilat este obtinut din extract de vanilie, pe cand zaharul vanilinat este obtinut din vanilina.

Fiind obtinut din batoane de vanilie, zaharul vanilat este un produs natural. Vanilia naturala este un bun afrodisiac, contine vitamina B, ajuta la eliberarea de stres si determina producerea hormonilor responsabili cu starea de bine: endorfinele. Zaharul vanilat, cel care da gust aromat prajiturilor, se obtine adaugand vanilie la zaharul normal.

Zaharul vanilinat, in schimb, este obtinut din vanilina. Vanilina este un produs sintetic, obtinut prin procesare in fabrica, deci este un produs chimic care imita gustul vaniliei, dar nu este de fapt vanilie.

Pe piata se gaseste mai greu produsul natural, insa eu folosesc doar zahar vanilat Bourbon de la Dr. Oetker, care este foarte bun si vi-l recomand cu incredere. Acesta contine: zahar, pastai maruntite de vanilie si extract de vanilie Bourbon.

In concluzie, cand mergeti la cumparaturi de acum incolo cumparati doar produsul natural – zaharul vanilat si incercati sa evitati pe cat posibil zaharul vanilinat.

Spor la gatit prajituri aromate! 🙂

 

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

5 Replies to “Zahar vanilat vs. zahar vanilinat. Ce alegem?”

  1. Ana

    Zahărul vanilat natural schimbă culoarea cremei deschise la culoare ,o face puțin maronie .Ce este de facut ?

    Reply
    • Admin Raluca Post author

      Daca doriti sa mancati sanatos, trebuie sa va asumati si schimbarea culorii cremei.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *