Învățatul în vremea pandemiei

De la sfârșitul lunii martie, elevii și studenții au fost afectați de închiderea școlilor și universităților din cauza coronavirusului. Cursurile au continuat online, dar viața din campus, cu resursele sale vitale și rețelele de sprijin, s-a oprit. Din cauza acestor perturbări, studiile arată că ratele de anxietate, depresie și stres, la elevi și studenți, au crescut semnificativ.

Binele nostru psihic este legat de factori externi, de evenimentele stresante, cum ar fi examenele finale. Pierderea vieții școlare este supărătoare atât pentru rutină, cât și pentru așteptările referitoare la viitor. În același timp, mulți studenți și elevi se luptă să rămână motivați în ceea ce privește învățatul.

Este normal să vă simțiti din când în când anxios/ă sau stresat/ă, dar este posibil să vreți să primiți ajutor dacă: aceste sentimente vă afectează viața de zi cu zi, inclusiv învățatul; aceste sentimente nu dispar după câteva săptămâni. Semnele depresiei și anxietății includ: sentimentul neliniștii sau agitației mai mare decât de obicei, pierderea motivației, neparticiparea la cursuri, retragererea, problemele cu somnul.

Iată câteva sfaturi pe care sperăm că le veți găsi utile:

  1. Realizați un program realist de revizuire a materiei. Aflați cât de mult trebuie să faceți și stabiliți timpul necesar pentru a face asta, apoi descompuneți materia în calupuri mai mici care pot fi asimilate mai ușor.
  2. Găsiți un stil de învățare care vi se potrivește. Poate vă ajută să studiați singur într-o încăpere sau poate vă simțiți mai eficient studiind cu un prieten.
  3. Faceți notițele mai personale. Evidențiați ce este important într-un curs cu markere colorate, faceți scheme logice sau folosiți memotehnici pentru a reține mai ușor.
  4. Asigurați-vă că înțelegeți totul. Dacă gășiți ceva ce nu înțelegeți, încercați să gășiți o nouă sursă de informații care să vă ajute să legați noua informație de ceva ce știați deja. Doar memorarea materialelor nu este suficientă, e nevoie de o înțelegere profundă, logică.
  5. Faceți pauze scurte și regulate. Studiatul timp de ore și ore vă va obosi și vă va afecta concentrarea, ceea ce vă poate face și mai anxios/ă. Este indicată o pauză de 10 minute la fiecare oră.
  6. Recompensați-vă. De exemplu, puteți face o baie lungă sau puteți viziona un film bun după ce ați terminat de învățat.
  7. Faceți exerciții fizice. Când nu învățați, folosiți-vă timpul liber pentru a face ceva activ. Sportul sau orice formă de exerciții fizice sunt bune pentru a vă elibera mintea de stres, pentru a vă menține pozitiv și a vă ajută să dormiți mai bine.
  8. Cereți ajutor. Dacă vă simțiți stresat/ă, este important să discutați cu cineva în care aveți încredere, cum ar fi un membru al familiei, un profesor sau un prieten. Mulți oameni consideră că examenele sunt dificil de abordat, așa că nu vă jenați să cereți sprijin.

Dacă simțiți că aceste strategii nu sunt suficiente, cereți sprijin profesionist unui psiholog sau psihoterapeut și nu lăsăți anxietatea să vă copleșească și să vă împiedice să vă atingeți maximul de potențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *