Persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile la noul Coronavirus COVID-19, de aceea trebuie să-i protejăm mai mult în această perioadă. Cercetările arată că adulții de peste 60 de ani, mai ales cei cu anumite afecțiuni deja existente, în special boli de inimă, de plămâni, diabet sau cancer, sunt cei mai predispuși la a face o formă severă, chiar mortală de infectare cu noul Coronavirus, decât celelalte grupe de vârstă.
Dacă ai în îngrijire bătrâni, ar trebui să-i protejezi mai mult în această perioadă! Iată câteva sfaturi despre ce ar trebui să faci pentru a-i proteja pe cei mai în vârstă, dar și ce poți face dacă se infectează cu COVID-19:
Încearcă să eviți pe cât posibil propria infectare
În primul rând, cel mai important lucru ca și persoană care ai în îngrijire un vârstnic, ar trebui să iei măsuri pentru a evita propria infectare cu noul coronavirus. Iată câteva lucruri esențiale:
- Spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, înainte și după ce intri în contact cu suprafețe din spațiul public, folosirea toaletei, prepararea mâncării, interacțiunea cu persoanele avute în îngrijire, etc.
- Evită aglomerațiile, iar dacă tușești sau strănuți, acoperă-ți gura cu partea interioară a cotului sau cu un servețel de unică folosință
- Ține-ți mâinile departe de față
- Curăță frecvent suprafețele cel mai des folosite din locuință, incluzând echipamentul medical sau cel de deplasare al vârstnicilor (cărucior, cadru, baston, etc.)
Practică distanța socială, dar nu izolarea socială
Pentru a evita riscul infectarii cu noul coronavirus de către membrii familiei trebuie limitate vizitele, chiar dacă chestia asta este foarte grea, mai ales pentru bătrâni și sănătatea lor mentală.
Distanțarea socială nu înseamnă izolare sau singurătate. Trebuie să-i protejăm pe bătrâni, dar să nu uităm că asta poate avea un impact negativ asupra imunității și sănătății lor mentale. De aceea, îi putem familiariza pe cei bătrâni cu socializarea online sau chiar înscrierea lor în terapii online de eliminare a anxietății.
Folosește tehnologia pentru a rămâne conectat la realitate
Pentru a-i ajuta pe cei vârstnici să rămână implicați, utili și mai puțin singuri pe timpul pandemiei:
- Învață-i să comunice și să se vadă cu prieteni sau familie pe telefoane, laptopuri sau tablete
- Folosește aplicații cu diverse provocări sau jocuri interesante
- Încurajează prietenii sau alți membrii din familie să le trimită scrisori, cărți poștale pentru a le ridica moralul celor bătrâni
Ține-i pe bătrâni implicați
Propune-le bunicilor să prepare o rețetă delicioasă, să revadă fotografii vechi sau urmăriți împreună un film drăguț.
Minimizează pe cât posibil infectarea cu COVID-19
Amânarea oricărei vizite la doctor, care nu este strict necesară. Dacă totuși se impune o anumită medicație pentru vreo afecțiune cronică, se poate lua legătura cu medicul de familie prin telefon sau email.
Evitarea oricărei deplasări. Bătrânii ar trebui să anuleze orice deplasare, iar dacă au nevoie de ceva să le ceară ajutor copiilor, nepoților sau oricărei persoane apropiate.
Stabilește un plan de siguranță
Dacă poți, implică-i pe cei vârstnici în discuții despre cum veți manageria întreruperea rutinelor sau ceea ce se va întâmpla dacă ei sau alți membri din familie se îmbolnăvesc. Discutarea din timp a acestor lucruri poate reduce stresul și îi poate ajuta pe toți să se simtă mult mai implicați și pregătiți.
Alege un contact de urgență. Desemnează pe cineva în care ai încredere să preia responsabilitățile tale în caz că te îmbolnăvești chiar tu.
Fă câteva stocuri de medicamente, mâncare, consumabile, mâncare pentru animalele de companie (dacă există) și de alte lucruri esențiale. Verifică serviciile de livrare la domiciliu din zonă și ține aproape numerele de telefon ale acestora.
În caz de simptome sau expunere la risc de infectare cu COVID-19
Dacă tu sau cei dragi au intrat în contact cu vreo persoană infectată sau prezintă simptome precum febră, tuse sau dificultăți de respirație, rămâi în casă și sună mai întâi la medicul de familie sau la numărul de TELVERDE 0800800358. Dacă febră crește alarmant și dificultățile de respirație se agravează sună în ultimă instanță la numărul de urgență 112.
Sănătate tuturor!